Translate

donderdag 28 februari 2013

Fytinezuur

Ik heb het al eerder over fytinezuur in brood gehad. Net zoals oxaalzuur is het een zogenaamd anti-nutrient en belemmert het dus de opname van bepaalde voedingsstoffen. In dit geval: mineralen zoals calcium, koper en zink. Maar ook voor fytinezuur zijn er 'oplossingen', of in ieder geval behandelingen waarmee je het gehalte (flink) kunt verminderen. Natuurlijk kun je voor de makkelijke, waarmee ik bedoel: geraffineerde granen gebruiken omdat daar minder fytinezuur inzit, of gewoon helemaal niets meer met fytinezuur eten. Het is echter zo dat veel producten die fytinezuur bevatten heel gezond zijn en het deels zonde is ze te laten staan, al moet ieder dat voor zich beslissen.
Over brood ga ik het niet nog eens hebben, dat kun je lezen in de link bij "fytinezuur in brood".
Noten kun je het best weken, kiemen of roosteren. Idem voor zaden. Granen en peulvruchten week je sowieso voor je ze gebruikt, maar je kunt ze ook nog eens laten kiemen. In de biologische winkel kun je bijvoorbeeld kiemen van linzen kopen.
Fermenteren is ook altijd een oplossing. Dit kun je doen met o.a. sojabonen, denk maar aan miso of tempeh.
Als je een gevarieerde voeding aanhoudt, kan het in principe geen kwaad, maar fytinezuur is niet zo onschadelijk als men denkt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten