Translate

woensdag 13 maart 2013

Rijstwafels

Rijstwafels zijn tegenwoordig razend populair bij mensen die op dieet zijn, gezonder of glutenvrij willen eten. Ze zijn er in alle maten en smaken en, toegegeven, best lekker. Alleen, niet erg gezond. Veel mensen denken van wel, omdat er (indien je die zonder smaakjes neemt) geen andere dingen aan zijn toegevoegd behalve zout en vooral omdat er maar 30 kcal in 1 rijstwafel zit. Als je de voedingswaarde van een rijstwafel gaat bestuderen, zul je echter al gauw ontdekken dat al die kcal leeg zijn omdat er alleen maar koolhydraten in zitten. Bovendien bestaat een rijstwafel voornamelijk uit lucht waardoor het niet vult, en zullen slechts weinig mensen het bij 1 kunnen houden. Althans, dat kan ik toch niet en ik zal vast niet de enige zijn.

Voedingswaarde per 100g: 374 kcal, 8g eiwitten, 74.5g koolhydraten waarvan 2.5g suiker, 3.5g vet waarvan 0.5g verzadigd, 4.5g vezels. (NB: dit zijn gemiddelde voedingswaarden, afhankelijk van welke soort je hebt kunnen deze waarden varieren)

Bovendien is er nog de glycemische index die extreem hoog is: boven de 50 zijn 'slechte' koolhydraten en dit geldt ook voor rijstwafels, zelfs als ze van zilvervliesrijst zijn gemaakt. De glycemische index zegt echter niet echt iets over het effect op je bloedsuikerspiegel, als je een rijstwafel flink belegt met iets dat eiwitten en/of vetten bevat, wordt de glycemische lading al flink verlaagd.

En toch is er een beter alternatief. In de eerste plaats zijn er natuurlijk de Zweedse knackebrod of krisprolls, maar als je per se de structuur van rijstwafels wilt, kun je ook de kamutwafels van Lima kopen. Deze bevatten 29 kcal per stuk en maar liefst 1g vezel! Heel wat beter dan de rijstwafel dus.

1 opmerking: