Translate

zondag 24 februari 2013

Hamburgers in het paradijs


Deze week heb ik Hamburgers in het paradijs van Louise O. Fresco geleend. Ik ben namelijk niet alleen geinteresseerd in gezond eten, maar ook in de geschiedenis van eten, de psychologie achter eten, welke invloeden eten heeft op ons dagelijks leven. Als je eenmaal begint aan al de literatuur, wil je niet weten hoelang je door kunt blijven lezen. Er zijn echter niet heel veel boeken in de bib te vinden die dieper gaan dan het zoveelste dieet. Daarom ben ik ook altijd blij als ik er eentje vind, zoals dit!

Op de achterflap van het boek staat: De menselijke geschiedenis is er een van voortdurende schaarste aan voedsel. De overvloed die in de laatste decennia voor velen is ontstaan, is zo uitzonderlijk dat wij nog niet hebben geleerd ermee om te gaan. We zijn ingesteld op schaarste en koesteren nog steeds de mythe van overvloed en ecologisch evenwicht, zoals die beschreven wordt in de verhalen over het paradijs. Daarom is het zo moeilijk om onze consumptie te beteugelen. En daarom ook voelen we ons schuldig over de schade die we de planeet toebrengen.
"Hamburgers in het paradijs" is Louise O. Fresco's magnum opus over het beheer van de aarde in een tijd van ongekende groei en mondialisering. Ze neemt de lezer mee op een unieke culturele reis door de geschiedenis en de toekomst van ons voedsel. Met een even verhelderende als fijnzinnige pen schrijft ze over de meest uiteenlopende onderwerpen, van het eerste brood tot gentechnologie, van klimaatverandering tot megastallen, van het nut van de hamburger tot de problemen van slowfood.
"Hamburgers in het paradijs" is een belangwekkend, fascinerend en rijk geillustreerd verhaal over voedsel en voeding, landbouw en de aarde, bestemd voor een breed lezerspubliek.

Ik heb het nog niet gelezen, maar het klinkt veelbelovend en ik ben heel erg benieuwd. Als je het zelf wilt lezen, kun je kijken of jouw bib een exemplaar heeft, of je kunt het natuurlijk altijd kopen op bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten