Translate

zaterdag 19 januari 2013

Gist


Gist klinkt bij sommige mensen als de duivel in de oren, maar waarom?

Wat is gist?
Volgens Wikipedia: gist is de naam van een aantal eukaryote (dit wil zeggen dat er een celkern is) micro-organismen. Het zijn eencellige schimmels.
De gist die wij kennen (biergist = wijngist = broodgist) is in staat om glucose (suiker) om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Als je verse gist oplost in water, komt er een alcoholachtige geur te voorschijn en het koolzuurgas zorgt ervoor dat je brood rijst. Het koolzuurgas duwt het gluten naar boven waardoor het brooddeeg bol wordt. Bovendien verbetert gist de smaak van brood.
Waarschijnlijk klinkt dit niet echt bekend in je oren, maar op biologisch vlak is er dus niets mis met gist.
Alleen zijn er mensen die last hebben van een candida-infectie. Dit wordt vaak veroorzaakt door gistachtige schimmels en daarom wordt gist gemeden door die mensen. Het is echter geen besmettelijke ziekte en normaal is het een aandoening van onschuldige aard. Als je hier geen last van hebt, is het niet nodig om gist te vermijden. Het is wel waar dat zuurdesem voor een betere verteerbaarheid van je brood zorgt en het fytinezuurgehalte sterk vermindert, maar in principe kan gist echt geen kwaad. Zorg alleen dat je geen droge gist van Dr. Oetker koopt, want daar zitten E-nummers in!
Bovendien werkt verse gist (in mijn ervaring) veel beter dan gedroogde, zeker deze verse biologische gist van Rapunzel. Een aanrader voor als je graag bakt, maar zuurdesem tijdrovend vindt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten