Translate

vrijdag 14 december 2012

"Zo kom je gezond de feestdagen door"

Er is niets ergers dan de zogenaamde raad van legio dieetwebsites over hoe je toch slank kunt blijven tijdens de feestdagen. Stop met die onzin! Er is hier namelijk zelfs een gezegde over: Je wordt niet dik van wat je tussen Kerstmis en nieuwjaar eet, maar van wat je tussen nieuwjaar en Kerstmis eet.
Helemaal waar. Je kunt geen vijf kilo verdikken door twee, drie of zelfs vier avonden uitgebreid te eten. De volgende dag zal de weegschaal waarschijnlijk meer aangeven, maar dit is logisch omdat je qua volume meer eet. Het getal dat je ziet staan, is grotendeels vocht en darminhoud. Echt aankomen doe je door langdurig ongezond en/of te veel te eten.
Ondertussen kennen we de tips en tricks allemaal wel: veel water drinken, hapjes overslaan, niet meer eten dan je maag aankan, veel groente eten, geen vet vlees eten en ga zo maar door. Allemaal goed bedoeld, maar wie houdt zich er nu werkelijk aan, buiten die strenge lijners? Ik vind het verkeerd.
Waarom moet Kerstmis een synoniem zijn voor vet en ongezond eten? Waarom moet je dat compenseren door zogenaamde balansdagen? Ik ben van mening dat je ook gezond kunt eten tijdens Kerst en oud en nieuw. Ik ga eerlijk zijn: ik zal niet degene zijn die zich tegoed doet aan een groot stuk gebak of een halve ijsstronk. Ook eet ik geen brokken vlees of gefrituurd voedsel, maar toch is er nog zoveel dat ik wel kan eten.
Vetten zijn niet noodzakelijk slecht, je mag ze eten. Natuurlijk is het belangrijk om genoeg groente te eten, maar is dat dan het enige waar je de hele avond op kauwt? Een bak met rauwe groenten en een sausje op basis van yoghurt of hummus of gewoon zonder sausje is altijd een goed idee, maar wees veelzijdig: zorg ervoor dat je zowel vleeseters, vegetariers als veganisten iets kunt aanbieden, dus maak ook eens geen kalkoengebraad of vervang die kaas in die ovenschotels eens. Ik ben geen kookwonder, maar er zijn genoeg kookboeken te vinden met gezonde(re) recepten waarvan je de ingredienten kunt aanpassen naar eigen goeddunk.
Gebakjes horen er misschien bij, maar niemand verplicht je ervan te eten. Jij bent verantwoordelijk voor wat je in je mond stopt en je hoeft jezelf daar niet voor te verantwoorden. Doe wat goed voelt, eet wat je wilt en stop met het malen erover en te denken dat je er niet uitziet want je bent het waard.
En tot slot: het is niet erg tijdens de feestdagen meer te eten. Daar hoef je jezelf niet om te straffen. Als je de volgende dag minder honger hebt, eet dan gewoon minder, maar neem jezelf niet voor om een balansdag in te lassen maar pak zo snel mogelijk je 'gewone' ritme terug op. Je lichaam is slim en zal zijn weg terug vinden, maar niet als jij de ene dag vreetfestijnen houdt en de andere dag jezelf uithongert.

Alvast fijne feestdagen toegewenst! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten