Translate

zaterdag 10 november 2012

Vleesvervanger: tempeh

Tempe van bio-time
Wat is tempeh?

Tempeh is een soort koek/worst van gefermenteerde sojabonen waaraan een schimmel is toegevoegd. Het is licht verteerbaar en redelijk calorie-arm. Deze bevat 117 kcal/100g, al bevatten de meeste er meer. Je hebt ook gerookte tempe, die een beetje naar bacon smaakt, maar dat heb ik nog nooit gegeten.

Hoe moet je het gebruiken?

Tempeh heeft een redelijk bittere smaak, vooral als je het nog nooit hebt gegeten, maar hier geldt: doorbijten. Na een aantal keer wen je eraan en zul je het zelfs lekker vinden! Je kunt het ook omschrijven als "nootachtig". Het is veelzijdig en heeft een stevige structuur, waardoor je het prima kunt bakken in een pan. Dan zul je krokante repen/stukken krijgen, als je de tempeh alleen bakt. Het kan ook prima in roerbakgerechten, pasta of met rijst, en dan zal het iets zachter worden, maar dus ook geschikt voor bij je aardappel-groente-vleesmaaltijden.

Gezondheidsvoordelen?

Sojaproducten zijn (relatief) gezond, al bestaan er discussies over de isoflavonen, maar ik geloof niet dat het kwaad kan als je niet elke dag alleen maar soja eet. Variatie is het sleutelwoord. Doordat de sojabonen gefermenteerd zijn, wordt er een betere verteerbaarheid gecreeerd maar de hoogwaardige eiwitten worden behouden. Het is ook veel minder vet dan tofu. De isoflavonen zouden de klachten bij de menopauze verlichten en het risico op borst-, prostaat- en darmkanker verminderen. Verder is het vrijwel vrij van verzadigd vet en verlaagt het het cholesterolgehalte in je bloed. Er wordt ook gezegd dat mensen met nierproblemen er baat bij hebben dierlijke eiwitten te vervangen voor tempeh.

Redenen genoeg om het eens te proberen?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten