Translate

zondag 18 november 2012

Vleesvervanger: seitan


Dit vond ik gisteren bij de Delhaize, een nieuw product wat direct aanleiding gaf tot het schrijven van deze blog. Het is een goed teken dat de supermarkten hun aanbod van vegetarische producten uitbreiden, want dat wil zeggen dat het marktaandeel van deze dingen groter aan het worden is, dus er is meer vraag naar. Deze factoren leiden dan weer naar een verminderde vleesconsumptie en bijgevolg minder belasting voor moeder aarde. En het is natuurlijk ook gewoon ontzettend handig om niet voor alles naar de natuurwinkel te hoeven, die immers nog steeds veel verder weg is dan een simpele Delhaize of Colruyt.

De ingredienten

Water, gluten, tarwemeel, shoyu [water, sojabonen, koji (tarwe, A. Oryzae), zeezout], zeezout, kruiden
En dit alles van biologische landbouw, zeer goed dus!

De voedingswaarde per 100g
136 kcal
26.6 g eiwitten
6g koolhydraten waarvan 0.8g suikers
0.6g vet waarvan 0.3g verzadigd
0.7g vezels
1.3g zout

Zeer goed. Het heeft een hoog zoutgehalte, maar dat is redelijk normaal door de toevoeging van shoyu, een soort sojasaus. Vegetariers en veganisten eten over het algemeen al gezonder dan vleeseters, dus dan hoef je met dit product niet bang te zijn direct te veel zout binnen te krijgen.
De kcal zijn iets hoger dan de gewone seitan van Colruyt (128 kcal versus 136 kcal) maar deze gehakt variant heeft ook een immens hoog eiwitgehale: liefst 26.6g ! Veel vlees- en vissoorten halen dit niet eens! Plus het is ook leuk voor de afwisseling, eens gehakt te hebben in plaats van altijd maar die brokken.

De prijs is 3.49 euro, duur, maar betaalbaar voor een paar keer per maand. Ik zal dit zeker vaker kopen, en ook gewone seitan eten. Binnenkort post ik een recept voor lekkere bolognesesaus met dit gehakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten