Translate

vrijdag 9 november 2012

Hemelse havermoutpap



Waarom is havervlokken/havermout zo goed voor je? 

Interessante vraag. Laten we het product eens nader bekijken. Haver is een graan, net zoals tarwe, mais, gierst, rijst enzovoort. Er is een eindeloze rij aan granen, maar wat maakt dan precies haver zo bijzonder?
Ten eerste is haver arm aan gluten. Niet volledig vrij, maar voor de mensen die geen glutenallergie hebben maar enkel gevoelig zijn, is het wel een ideale oplossing. Haver heeft een neutrale smaak en is onmisbaar in muesli en havermoutpap. 
Ook bevat haver veel vezels, zo'n 10g per 100g vlokken, waarvan een deel oplosbaar en een deel niet-oplosbaar. Vezels zijn heel erg belangrijk, ze zorgen ervoor dat je geen constipatie krijgt en dat je maaglediging vertraagt. De vezels in haver verlagen het cholesterolgehalte in je bloed. Nu is het niet zo dat je geen cholesterol nodig hebt, maar het is makkelijk en gezond. Een echte superfood dus.
Koken in een pannetje

Hoe haver bereiden?

Je kunt de korrels kopen. Die moet je weken en koken en dan krijg je iets zoals Ebly. Gewone tarwekorrels die je zo bij je maaltijd kunt eten. Maar het meest bekend is het gebruik in pap. Je kunt havermout van Quacker kopen of in de natuurwinkel, dat maakt eigenlijk niet veel uit want ook die van Quacker bevat veel vezels. Vervolgens breng je (plantaardige) melk aan de kook. Als dat zijn kookpunt heeft bereikt, strooi je de vlokken erin en laat het indikken. Voeg allerlei dingen toe naar smaak: (gedroogd) fruit, cacaopoeder, suiker en/of zoetstof, honing, chocoladevlokken, koekjes, smarties,... de lijst met mogelijkheden is eindeloos.
Om het nog lekkerder en romiger te maken, kun je de havervlokken een nacht in water laten staan en dit water 's ochtends bij de melk doen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar 150g amandelmelk, 40 of 80g geweekte havervlokken en een appel en kaneel. Soms een peer of banaan of rozijnen.

Zowel een heerlijk als voedzaam ontbijt, vooral in de winter. Je kunt het ook als gezond tussendoortje eten, veel beter dan zogezegd gezonde Evergreens of Sultana's.

Klassieke formule, appel & kaneel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten